sobota, 8 czerwca 2013

Co na obiad? Kalarepa!

Witam! :) Przybywam z pierwszym 'rękodziełem'. Mianowicie:

KOTLETY Z KALAREPY PRZEKŁADANEJ SEREM Z KASZĄ JAGLANĄ ORAZ SURÓWKĄ Z MARCHEWKI I JABŁKA Z SOSEM POMIDOROWYM


 Składniki:
Kotlety: 1 kalarepa, dwa grubsze plastry sera, bułka tarta, jajko, sól, pieprz, olej 

Kasza z sosem: Kasza jaglana, pomidory z puszki bez skórki, cebula, czosnek, bazylia, oregano, sól, pieprz, olej 

Surówka: 1 marchewka, 0.5 jabłka (np. ligol), cukier, cytryna


Wykonanie:
Kotlety: Kalarepę kroimy na plastry do max 1 cm grubości, wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy około 10 min by zmiękła. Następnie wyciągamy, solimy pieprzymy do smaku z każdej strony. Następnie kładziemy niemały plasterek sera pomiędzy kalarepami i obtaczamy w jajku, potem w bułce tartej. Ja zrobiłam to dwa razy. Kładziemy na rozgrzany tłuszcz i smażymy do czasu aż się zarumieni z bokami włącznie, a ser stopi. Trzeba uważać, by ich nie spalić, gdy ser będzie dopiero dochodził.

Kasza z sosem: Ugotować kaszę. :-) 
Zarumienić w garnku na małej ilości tłuszczu drobno posiekany ząbek czosnku i pół dużej cebuli, następnie dodać 1/2 puszki pomidorów, doprawić do smaku i zostawić na gazie od zagotowania 10 min (na małym ogniu).

Surówka: Zetrzeć marchewkę na drobnej tarce, pół jabłka na większej tarce, doprawić cukrem i sokiem z cytryny do smaku. Odstawić do lodówki.
Smacznego :-)


Polecam bardzo mocno, bo wyszło przepyszne, a szybkie i tanie. Ugotowanie zajęło mi około 40 minut, a kosztowo około 10 zł na dwa obiady.  Sosu i surówki zostało mi jeszcze na drugi dzień.
Cieplutko pozdrawiam :*!


P.S. Brakuje trochę zieleni w tej potrawie 
P.S.2 Jakoś zdjęcia paskudna, a talerz i stół nie powodują, że nachodzi jeszcze większa ochota na to danie, ale już niedługo komórkę zastąpi aparat, a i zastawa stołowa będzie lepsza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz